viernes, 15 de enero de 2016

Els endemismes de Balears

Les plantes endèmiques de les Illes


A la mediterrània, hi ha al voltant de 25.000 espècies vegetals i, més de 13.000 d'aquestes són endemismes. Degut a aquesta gran Biodiversitat, podem trobar:

  • Endemismes exclusius de Balears.
  • Endemismes que es troben a Balears i a part de la Península.
  • Endemismes distribuïts a Balears, Península i nord d'Àfrica.
  • Endemismes localitzats a Balears i altres illes de la Mediterrània com Sardenya o les illes Toscanes.



"Els endemismes vegetals de les Illes Balears" podeu trobar més informació dels diversos tipus d'endemismes que vos he indicat, així com les causes de que es formin o les amenaces que pateixen, a més d'un petit recull fotogràfic d'alguns exemples que trobam a les Balears.

Hi ha diverses plantes que haureu observat més d'un cop sense saber que eren endèmiques de les Illes, com per exemple l' Astragalus balearicus o coixinet de monja,

una planta que es pot veure per zones muntanyoses o litorals i que destaca per les espines que li sobresurten amb l'objectiu d'evitar que animals herbívors com les cabres se'ls mengin.

Astragalus balaricus


Un altre exemple és la Hippocrepis balearica, una mata que sol créixer a les encletxes de les roques

Hippocrepis balearica


o l'Hypericum balearicum o estepa joana, fàcil d'identificar si s'observen les seves característiques flors.
Hypericum balearicum

L'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental es poden trobar totes les espècies vegetals que tenim a les Illes, incloent les endèmiques, invasores, protegides o paràsites; i, es dóna molta informació de cadascuna com la distribució, hàbitat o propietats, entre d'altra.
Per consultar qualsevol planta que vos interessi podeu cercar-la pel nom científic o el nom comú, ja sigui en català o castellà, el que ens facilita molt la recerca. 

Això és tot per avui, que passeu bon dia i fins aviat!

sa biodiversitat és xula!




No hay comentarios:

Publicar un comentario